
 

© 2019. Texas Association of School Boards, Inc. All rights reserved. 
TASB Community College Services 

 
Open Meetings Act 

Remote Participation in Board Meetings1 
 
 
The Texas Open Meetings Act (OMA) provides two options for remote participation in 
board meetings by individual board members—teleconferencing and videoconferencing—
but each applies only in limited circumstances. 
 
Meeting by Teleconference 
 
Q.  What does the OMA say about meeting participation by teleconference? 
 
A.  Special Meeting: Texas Government Code section 551.121 authorizes a community 

college board of trustees to hold either an open or closed meeting by a 
teleconference call if: (1) the meeting is special called meeting and immediate action 
is required, and (2) it is difficult or impossible to convene a quorum of the board at 
one location. Tex. Gov’t Code § 551.121(b)-(c). 

 
Quorum at One Location: Texas Government Code section 551.122 authorizes a 
community college board of trustees to hold either an open or closed meeting by 
teleconference call only if a quorum of the board is physically present at the location 
where meetings are usually held. Tex. Gov’t Code § 551.122(a)-(b). 

 
Q.  What notice is required to hold a meeting by teleconference? 
 
A.  Teleconference call meetings are subject to the same OMA notice requirements as 

other meetings. Special meetings held under Texas Government Code section 
551.121 also require that notice of a board meeting specify that the location of the 
teleconference call meeting is the location where meetings of the board are usually 
held. Tex. Gov’t Code §§ 551.121(d), (e), .122(c). 

 
Q.  What public access requirements are there to hold a meeting by teleconference? 
 
A.  Special Meeting: The law requires that each public portion of a special meeting held 

by teleconference call be, audible to the public at the specified location, broadcast 
over the internet, and recorded and made available to the public in an archive on the 
college’s internet website. Tex. Gov’t Code § 551.121(f). 

 
 

                                                           
1  An electronic version of this document is available on TASB College eLaw at tasb.org/Services/Community-

College-Services/Resources/TASB-College-eLaw/documents/oma-remote-participation-in-board-meetings.pdf. 

https://tasb.org/Services/Community-College-Services/Resources/TASB-College-eLaw/documents/oma-remote-participation-in-board-meetings.pdf
https://tasb.org/Services/Community-College-Services/Resources/TASB-College-eLaw/documents/oma-remote-participation-in-board-meetings.pdf
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Quorum at One Location: The law requires that each open portion of the meeting be 
audible to the public at the location where a quorum is present. In addition, the 
meeting location must provide two-way communication during the entire meeting 
and each party must be clearly identified before speaking. Each open portion of the 
meeting must also be recorded and made available to the public. Tex. Gov’t Code § 
555.122(d), (e). 

 
Q.  Is a board member considered present for a teleconference meeting if they participate, 

but are not physically present at its location? 
 
A.  Texas Government Code section 551.122 considers a board member absent for 

purposes of Texas Education Code section 130.045 if the member is not physically 
present at the meeting location. Tex. Gov’t Code § 551.122(g). Note, special meetings 
held under Texas Government Code section 551.121 do not have the same requirement. 

 
Meeting by Videoconference 
 
Q.  Does the OMA permit a community college board to hold videoconference call meetings? 
 
A.  Yes. A community college board may hold an open or closed meeting by 

videoconference call if a quorum of the board is physically present at one location, 
unless the college extends into three or more counties (see below). Tex. Gov’t Code § 
551.127(b). The law does not require the meeting to be a special called meeting or 
require immediate action. 

 
Q.  Is a quorum required to be physically present at one location if a community college 

extends into three or more counties? 
 
A.  No. A meeting by videoconference may be held if a college extends into three or more 

counties, and the presiding member is physically present at one location that is open to 
the public during open portions of the meeting. Tex. Gov’t Code § 551.127(c). 

 
Q. What notice is required to hold a meeting by videoconference call? 
 
A.  Videoconference call meetings are subject to the same OMA notice requirements as 

other meetings. Notice of a videoconference conference call must list as a location 
the place where a quorum of the board will be physically present and express the 
intent to have a quorum present at that location. 

 
If a college extends into three or more counties, the notice must specify: (1) the 
meeting location as the location where the presiding member will be physically 
present, and (2) the intent to have the presiding member present at that location. 
This location must be open to the public during open portions of the meeting. Tex. 
Gov’t Code § 551.127(e). 
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Q.  May a board member participate in a videoconference call remotely? 
 
A.  Yes. A board member may participate remotely if their video and audio feed is 

broadcast live at the meeting and complies with Texas Government Code section 
551.127(a-1). 

 
Q.  Is a board member considered present for a videoconference meeting if they participate, 

but are not physically present at its location? 
 
A:  Yes. Unlike teleconference calls, a member participating in a videoconference call 

remotely is counted as present. Tex. Gov’t Code § 551.127(a-2). 
 
Q.  What happens if there is a poor connection and we cannot see or hear the 

videoconference participant? 
 
A.  The law requires that each public portion of the videoconference call meeting be 

visible and audible at the location specified as the meeting location. During the entire 
meeting, there must be two-way communication between each remote location of a 
participating board member and either (1) the location at which a quorum is 
physically located, or (2) for college’s extending into three or more counties, the 
location at which the presiding board member is physically located. Each participant’s 
face must be clearly visible while speaking and their voice must be audible to other 
participants and, during open session, to members of the public.  

 
If the meeting is no longer visible or audible to the public, the meeting should not be 
continued. The college must recess the meeting until the problem is resolved, and if 
the problem is not resolved in six hours or less, the meeting must be adjourned. 

 
A board member participating remotely will be considered absent from the portion of 
the meeting during which the video or audio communication is lost or disconnected. 
The board may continue the meeting if a quorum remains at the meeting location or 
participates in a meeting in accordance with section 551.127(c) of the Government 
Code. Tex. Gov’t Code § 551.127(a-3), (f), (h). 

 
Q.  What are the technology requirements for videoconferencing? 
 
A.  The Texas Department of Information Resources (DIR) specifies minimum standards 

for audio and video signals at videoconference call meetings. The quality of the audio 
and video signals at each location must meet or exceed those standards. Generally, 
the law requires that the audio and video signals “must be of sufficient quality that 
members of the public at each location can observe the demeanor and hear the voice 
of each participant in the open portion of the meeting.” Tex. Gov’t Code § 551.127(i)-
(j); 1 Tex. Admin. Code §§ 209.30-.31. 
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DIR recommends minimum technical and operational standards such as: 
 

 Having at least one monitor at the primary meeting site for the audience to view 
remote meeting participants; 

 Providing the audience and board members with full view of at least one monitor 
at each location; 

 Ensuring audio signals from the remote video conference site are of similar quality 
and volume as the local audio at the primary meeting site; and 

 Presenting all videoconference transmissions in color video. 
 

DIR also suggests the following best practices for conducting videoconferences: 
 

 Prior to each meeting, test videoconference connections that are between sites 
on different networks or sites not controlled by the governmental body; 

 Prior to each meeting, check camera focus, audio, and camera range; 

 Throughout the meeting, ensure that all speaking participants are within camera 
range; 

 At the start of the meeting, introduce all board members at the primary and 
remote sites; and 

 Make available at all sites any material to be presented.  
 

For more detailed information about required and recommended videoconferencing 
standards, visit the DIR Videoconferencing Guidelines. 

 
Q.  Can the board use videoconference software or services like Skype or Google Hangouts? 
 
A.  The DIR guidelines do not clearly specify whether software applications or 

videoconferencing tools like Skype or Google Hangouts meet the requirements of the 
OMA. However, DIR guidance is clear that videoconferencing equipment, 
connections, and software protocols must meet the required minimum standards. 

 
Should the college want to use videoconferencing or other remote participation 
methods, TASB Community College Services recommends you to consult your local 
counsel prior to proceeding. 

 
 
 
 
 
 
 

http://publishingext.dir.texas.gov/portal/internal/resources/DocumentLibrary/Videoconferencing%20Guidelines.pdf
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Internet Broadcast of Board Meetings 
 
Q.  Is a board meeting required to broadcast over the internet? 
 
A.  A community college with a total student enrollment of more than 20,000 in any 

semester of the preceding academic year must broadcast any open board meeting 
over the internet in accordance with Texas Government Code section 551.128. The 
college must record the broadcast and make the recording available to the public in 
an archive on the college’s website. Tex. Gov’t Code § 551.1282(a)-(b), (d). 

 
Community colleges with a total student enrollment of less than 20,000 may 
broadcast their open meetings online, but there is no requirement to do so.  The 
college must establish a website, and provide access to the broadcast from that site. 
Additionally, the college must follow the same notice and time requirements found in 
the Texas Government Code section 551, subchapter C when posting to the internet. 

 
Q. Can the board remotely consult with professionals? 
 
A.  An attorney is the only specified professional with whom a board can consult remotely. 

Board members may consult with their attorneys via teleconference, videoconference, 
or online during open or closed meetings. If the consultation with an attorney takes 
place during an open meeting, each part of the consultation must be audible to the 
public at the location specified in the posted notice. Note, Texas Government Code 
section 551.129, does not apply to in-house attorneys who are employees of the 
community college. Tex. Gov’t Code § 551.129 (a)-(b), (d). If the consultation with an 
attorney takes place during a closed meeting, an exception to the OMA, such as the 
attorney-consultation exception, must apply. Tex. Gov’t Code § 551.071. 

 
Q: What TASB Policies apply to remote participation in board meetings? 
 
A: See TASB Policy BD(LEGAL) and (LOCAL) for more information. 
 
Q: Where can I get more information on remote participation in board meetings? 
 
A: If you have questions about these or other legal issues, college representatives may 

contact TASB Community College Services at 800.580.1488 or colleges@tasb.org. 
 
 

For more information on community college law topics,  
visit TASB Community College eLaw online at colleges.tasb.org/elaw. 

 

 
This document is provided for educational purposes only and contains information to facilitate a general 
understanding of the law. It is neither an exhaustive treatment of the law on this subject nor is it intended to 
substitute for the advice of an attorney. It is important for the recipient to consult with the college’s own 
attorney in order to apply these legal principles to specific fact situations. 
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https://www.tasb.org/Services/Community-College-Services/Resources/TASB-College-eLaw.aspx

