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After the Board Election1 

Frequently Asked Questions Regarding Post-Election Procedures 
 
 
Following election day, community college officials, and newly elected trustees turn their 
attention to post-election procedures. The following are answers to frequently asked 
questions about what happens after an election when the result is clear and uncontested. 
For information regarding ties, recounts, runoffs, contests, or other issues contact the 
community college’s local counsel, the Texas Secretary of State Elections Division, or TASB 
Community College Services. 
 
Q. What is the order of events following the election? 
 
A. The Texas Secretary of State Elections Division recommends that post-election 

procedures occur in the following sequence: 
 

1. The election is canvassed at an open meeting. 

2. The certificate of election is issued to newly-elected board members. 

3. The Statement of Officer is completed and filed locally. 

4. Newly-elected officers take the Oath of Office. 

5. Newly-sworn board members assume the duties of office. 
 

Tex. Const. art. XVI, § 1; Tex. Elec. Code §§ 67.004-.006, .016-.017. 
 
Q. What is the canvass? 
 
A. The canvass of an election is the final step in the election process and is the official act 

of finalizing the results. In general, the board must canvass the returns at the time set by 
the presiding officer. For a November election in even-numbered years, the canvass 
must occur no earlier than the third day or later than the 14th day after the election. For 
all other elections, the canvass must occur no earlier than the third day or later than the 
11th day after the election. The canvass may not be conducted until the early voting 
ballot board has verified and counted all provisional ballots and all timely received ballots 
cast from addresses outside the United States. Tex. Elec. Code § 67.003. 

 
 
 

 
1  An electronic version of this document is available on TASB College eLaw at 

tasb.org/services/community-college-services/resources/tasb-college-elaw/documents/after-the-
board-election.pdf. 

https://tasb.org/services/community-college-services/resources/tasb-college-elaw/documents/after-the-board-election.pdf
https://tasb.org/services/community-college-services/resources/tasb-college-elaw/documents/after-the-board-election.pdf
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Q.  When and by whom is the canvass conducted? 
 
A. The canvass must be conducted at a properly posted open meeting following the 

procedures described by Texas Election Code section 567.004. Two board members 
constitute a quorum for the purpose of canvassing the election. Under the Texas Open 
Meetings Act (OMA), no other community college business may be conducted at this 
meeting unless a full quorum is present and the other business is properly posted on 
the meeting notice. The presiding officer must note the completion of the canvass in 
the minutes or recording required by the OMA. Tex. Elec. Code § 67.004(a), (g). 

 
Q. When and by whom is the certificate of election issued? 
 
A. After the canvass, the presiding officer prepares a certificate of election for each 

candidate who was elected; this may be done at the canvass. A certificate of election 
must contain the candidate’s name and office; a statement of election to an unexpired 
term, if applicable; the election date; the signature of the officer preparing the 
certificate; and any seal the community college uses to authenticate documents. The 
Elections Division has a sample form, but the college may create its own. Tex. Elec. 
Code § 67.016. 

 
If the board canceled the election because the candidates were unopposed, a 
certificate of election is still issued to each candidate declared elected. The Elections 
Division advises that certificates of election be issued to unopposed candidates after 
the day the election would have taken place during the canvassing period. The 
unopposed candidates are then sworn in as if an election had been conducted. Tex. 
Elec. Code § 2.053(e). 
 
For more information, see the Post-Election Procedures Advisory prepared by the 
Elections Division. 

 
Q. What is the statement of officer? When and where is it filed? 
 
A. The Texas Constitution requires that an elected or appointed officer, including a 

community college trustee, file a statement declaring that the officer did not directly 
or indirectly pay, offer, or promise to pay money or provide other valuable 
consideration for votes or appointment. The completed statement of officer is filed 
locally with the appropriate college official for retention with official board records. 
Tex. Const. art. XVI, § 1(b). 

 
The Secretary of State provides a form for the Statement of Officer. A sample 
Statement of Officer may also be found at TASB Policy BBB(EXHIBIT). 

 
 
 

https://www.sos.state.tx.us/elections/forms/pol-sub/10-1f.pdf
https://www.sos.state.tx.us/elections/laws/advisory2019-26.shtml
https://www.sos.state.tx.us/statdoc/forms/2201.pdf
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Q. When and by whom is the oath of office administered? 
 
A. Any one of a number of public officials may administer the oath of office, including a 

notary public, a judge, or a justice of the peace. An authorized official may administer 
the oath only after the votes are canvassed, the certificate of election issued, and the 
statement of elected officer completed. Once a candidate takes these steps, the 
candidate is not required to wait to be sworn in during a board meeting or special 
ceremony, although newly elected members often prefer to be sworn in at such an 
event to mark the solemnity of the occasion. The oath of office is filed with the board 
secretary. Tex. Const. art. XVI, § 1(b)-(c); Tex. Gov’t Code § 602.002. 

 
The Secretary of State provides a form for the Oath of Office. A sample Oath of 
Office may also be found at TASB Policy BBB(EXHIBIT). 
 

Q. When may newly elected trustees assume the duties of office? 
 
A. A new trustee may assume the duties of office only after qualifying for office by 

executing the statement of officer and the oath of office. Until such time, the 
predecessor trustee continues to serve and have all duties and powers of office 
pursuant to the Texas constitutional holdover doctrine. Tex. Const. art. XVI, §§ 1(b)- 
(c), 17(a). See TASB Policy BBC(LEGAL). 

 
For more information about filling vacancies on a community college board, see TASB 
Community College Services’ Community College Board Member Resignations. 

 
Q. When must the board select officers? 
 
A. Texas Education Code section 130.082(d) requires that the board select officers at 

the first meeting after a regular election in even-numbered years. The board may also 
select officers at any time necessary to fill a vacancy. Tex. Educ. Code § 130.082(d). 
Community colleges that hold elections in odd-numbered years should consult the 
college’s attorney regarding the procedures for selecting board officers. 

 
Q:  What TASB policies apply to board member elections? 
 
A. See TASB Policies BBB(LEGAL), BBB(EXHIBIT), and BBC(LEGAL). 
 
Q:  Where can I get more information about post-election procedures? 
 
A:  For more information, contact the Secretary of State Elections Division at 

800.252.8683. Community college representatives may contact TASB Community 
College Services at 800.580.1488 or colleges@tasb.org. 

 
 

https://www.sos.state.tx.us/statdoc/forms/2204.pdf
https://www.tasb.org/services/community-college-services/resources/tasb-college-elaw/documents/community-college-board-member-resignations.pdf
https://www.sos.state.tx.us/elections/index.shtml
mailto:colleges@tasb.org


Page 4 
 

© 2019. Texas Association of School Boards, Inc. All rights reserved. 
TASB Community College Services 

 

For more information on community college law topics,  
visit TASB Community College eLaw online at colleges.tasb.org/elaw. 

 

 

 
This document is provided for educational purposes only and contains information to facilitate a general 
understanding of the law. It is neither an exhaustive treatment of the law on this subject nor is it intended to 
substitute for the advice of an attorney. It is important for the recipient to consult with the college’s own 
attorney in order to apply these legal principles to specific fact situations. 

https://www.tasb.org/Services/Community-College-Services/Resources/TASB-College-eLaw.aspx

